Home Motief Geneagram Overzicht Links contact
Baukje van PoptaKinderen:Verhaal:* 02-07-1884 te GoŽnga(Woensdag).
† 10-01-1953 te Groningen , leeftijd 68 jaar.
Woonplaats(en): Oosterend (Fr), Oudega, Krabbendam, Surabaya, Bandung, Groningen, Haren.
Gehuwd met Pieter (Marten) Hoekstra, 18-07-1908 te Oudega.

Baukje was de oudste van een groot boerengezin. Omdat ze het enige meisje in het gezin was behoefde ze niet veel te helpen. Omdat de school haar ook niet beviel, mocht ze al ras thuis blijven. Haar opvoeding kende enige goedbedoelde missers. Zo vonden haar ouders dat een meisje niet mocht fietsen. Ze leerde dit dan ook niet, hetgeen later in haar leven een handicap bleek te zijn. Op foto's lijkt ze een mooi meisje met grote bruine ogen.
Haar ouders vonden de opbloeiende liefde tussen 'de schoolmeester' ("Die kale onderwijzer") en Baukje maar niets. Er waren in de wereld boeren en andere mensen. Die schoolmeester wilde haar ongetwijfeld vanwege het geld (wat ver bezijden de waarheid was). Op een later tijdstip bleek hoe de werkelijkheid afweek van die gedachten. Zijn schoonvader stond borg voor zijn zwager Hette, die het door mismanagement zwaar in de problemen kwam en de boerderij moest verkopen. Pieter moest zijn schoonvader bijspringen (oom Anne kwam dit vragen).
Baukje was iemand met een sterk geloof. Ze deed belijdenis op haar 12e jaar. Ze las veel bijbelverhalen aan haar kinderen voor. Vaak stroomden de tranen over haar gezicht, als ze een goede preek hoorde over de radio of in de kerk. Dit was met name zo bij ds. Bavinck (de latere hoogleraar) in Bandung. Ze hield van het zingen van psalmen en gezangen.
Ze kon erg neerslachtig zijn, in het bijzonder als ze vooruitblikte op toekomstige moeilijkheden. In haar zwaarmoedige buien kon ze onredelijk zijn.
Baukje had een traditionele opvatting t.a.v. het vrouw-zijn: de man was de heerser in het gezin. Ze was slecht in haar huishoudelijke taken. Dit had alles te maken met haar opvoeding. En in Indonesi? waren er de bedienden. Later in Nederland moest Ina thuis blijven om voor haar broer te zorgen, onverschillig wat haar eigen plannen waren. En de broer (Hette) mocht rustig zijn gang gaan.
Baukje was trots op haar kleinkinderen, die in haar ogen absoluut aardiger en slimmer waren dan andere kinderen. Ze vond, dat haar kinderen in dezelfde of een hogere sociale klasse moesten trouwen, dit ondanks het feit, dat zij zelf met deze boerentraditie had gebroken. Naarmate ze ouder werd werd het klassenbewustzijn minder. Baukje stierf aan kanker in het ziekenhuis in Groningen.

Bronnen:
- Geboorteakte 234, Wymbritseradeel.
- Huwelijksakte 73, Wymbritseradeel;. , .
- Verhaal: Gegevens van Hette en Ina Hoekstra
- gedicht: http://www.innoxia.com/rolde.htm


Huwelijksaankondiging

Pieter Marten Hoekstra en Baukje van Popta

Gezin Hoekstra, 1916. Vlnr: onder: Marten, Ina, Arnold, Tinus; boven: Pieter, Baukje, Corrie.

Zeegse, 1922.
Boven: Marten Hoekstra, Jo van Weringh, Pieter Hoekstra.
Midden: Tinus Hoekstra, Baukje van Popta, Klaske Hoekstra, Annie van Dam, Maaike Hoekstra, Corrie Hoekstra, Andries Lever, Jan Lever.
Onder:Arnold Hoeklstra, Harry van der Wal, Ina Lever, Ina Hoekstra.

Pieter Marten Hoekstra en Baukje van Popta

Grafsteen in Haren.